På kajaktur i Nærøyfjorden

Vel ankommet til Gudvangen Camping og med teltet slået op, skynder vi os at undersøge muligheden for at komme ud og sejle kajak. Solen er praktisk talt allerede gået ned ved 19-tiden, pga. de stejle bjergvægge som fjorden i dalen er omgivet af.

Gudvangen er en meget lille by og det er nemt at finde Nordic Ventures base nede ved vandet, som er dem der udlejer kajakker og tager på guidede ture i Nærøyfjorden. Da vi ikke har prøvet at sejle kajak før, melder vi os til en guidet heldagstur dagen efter.

Vi synes det er en lidt pebret pris på 995 norske kr. pr. pers., men så er det også med forplejning undervejs og det er jo noget, vi rigtig gerne vil prøve, så vi tøver ikke med at melde os til. Og når vi nu er i en fantastisk smuk norsk fjord, så er det jo oplagt at gøre det her.

IMG_2639Næste morgen skynder vi os at pakke teltet og vores ting sammen og cykle hen til Nordic Venture. Vi glæder os som små børn til juleaften, og er samtidig spændte på, hvor svært det mon er, at holde sig oprejst i sådan en kajak – kommer vi til at miste balancen og dreje rundt, og hvad gør vi så?

Vi er 12 der skal af sted på dagsturen, og bliver delt op i 2 hold med 6 på hver. De 4 andre der er i vores gruppe, er alle sammen fra USA.

Efter at have fået udleveret og iført os det udstyr vi skal bruge – våddragt, vådsko, regnjakke, redningsvest, en kraveting man har rundt om sig, som man sætter fast på kajakken og vandtætte bokse til personlige ting som telefon, kamera osv., så er vi klar til instruktionen. Vores guide Cody fra Canada fortæller med god humor om do’s and don’ts og vi bliver hurtigt klædt på til stille og roligt at kunne glide ud på vandet i vores dobbeltkajak.

DCIM100GOPROGOPR3648.

Mine bekymringer glemmer jeg hurtigt alt om, det er noget nemmere at holde balancen i kajakken end jeg havde regnet med, men nu er det selvfølgelig også perfekt vejr, med helt stille vand. Ind imellem kommer der dog lige en færge forbi og giver lidt bølger, så man lige skal koncentrere sig lidt mere, men vi drejede ikke rundt 😉

Nærøyfjorden er på Unescos verdensarvsliste og det forstår man godt. Selvom der har været rigtig smukt ligegyldigt hvor vi har været på vores tur indtil nu, så er denne smalle fjord bare endnu mere betagende – især oplevet fra en kajak helt nede i vandniveau, hvor man stille og roligt glider gennem vandet i sit eget tempo.

IMGP7395Det er SÅ fedt! Og dagen går bare alt for hurtigt. Det gør det selvfølgelig også bare endnu mere hyggeligt at vi har en super god guide og at det er nogle rigtig søde mennesker vi er i gruppe med. Frokosten bliver indtaget på en øde bred længere ude af fjorden. Menuen står på lækker bålmad, som bliver tilberedt af Cody og en anden guide fra Nordic Ventures, som er sejlet derhen i en lille speedbåd i forvejen. Han er også i fuld gang med at pakke telte ned, som er blevet brugt af en anden gruppe, der har været af sted i flere dage. Tanken om en tur på flere dage i kajak tiltaler os helt bestemt, noget vi godt kunne finde på at undersøge nærmere, når vi engang kommer hjem igen.

En kold fornøjelse

IMGP7399Mens vi venter på at frokosten bliver klar, slapper vi lidt af og nyder det dejlige sted vi er kommet hen. Solen begynder rigtigt at kigge frem mellem skyerne og vi varmer os i solens stråler. Der bliver joket lidt med, om ikke der er nogen, der skal ud og bade lidt, mens der gættes på vandtemperaturen. Der er dog ikke nogen, der rigtig gør alvor ud af det, før Kenni får taget sig en dukkert. Det bliver også en meget kort en, da det efter sigende er meget koldt – “som når man har lavet snebolde uden handsker og det stikker i dem af kulde bagefter, bare på hele kroppen” – og han er da næsten også rød som en kogt hummer bagefter. Efter frokosten er en anden fra gruppen, Kristen også frisk på en dukkert, mens vi andre nøjes med at se på :-)

Ude på vandet igen i kajakken, kan man godt mærke at det allerede går meget bedre. Man er lidt mere afslappet i kroppen og kan nyde omgivelser mere, da man ikke er så fokuseret på åretagene og balancen. Det glider bare. Er også spændt på, hvor meget vi kan mærke i skulder og arme i morgen, da det ikke er blevet til meget træning for overkroppen den sidste måneds tid!

Op, op, op!

IMGP7803-01Tilbage igen på land og omklædt til cykeltøjet kører vi videre sydpå mod Voss og Hardangerfjorden. Da det er sidst på eftermiddagen, er planen bare at køre 10-20 km, finde et sted at slå teltet op i fx en skov, få lidt mad og så til køjs, men det bliver alligevel til 30 km.

Det er en smuk dal vi kører ind i, meget smal og en forlængelse af Nærøyfjorden. Efter ca. 10 km langs den eneste vej der er i dalen, er der kun èn vej for cyklister – medmindre man vil køre igennem en lang tunnel, hvilket vi bestemt ikke vil – og det er op ad en meget stejl vej med mange hårnålesving.

Det er egentlig kun i ca. 2 km vi skal køre stejlt opad, men med en stigning der i gennemsnittet er på ca. 12,5 %! Da selve hårnålesvingene er ret flade, er stigningerne imellem altså ret stejle!

IMG_2645Vi har den smalle vej næsten for os selv, da vejen er ensrettet for biler, så de kun må køre nedad. Det er heldigvis heller ikke mange vi møder, hvilket vi sætter stor pris på undervejs, da vi bruger hele vejen, til at kæmpe os opad på vores cykler. Det er dog en kamp, som jeg ret hurtigt opgiver og jeg må i stedet for, endnu engang i dag, bruge mine arme. Denne gang til at skubbe cyklen opad. Hold nu op, hvor er det hårdt! Jeg tager mig også rigtig mange pauser, til at sunde mig – og selvfølgelig nyde den fantastiske udsigt, som bliver bedre og bedre, jo højere op vi kommer. Selv Kenni som normalt kan formå at blive i sadlen på de store stigninger, må kapitulere og ned og skubbe cyklen.

Da vi endelig kommer op, er jeg egentlig klar til bare at slå lejr med det samme, men selvfølgelig har man valgt at placere et hotel på toppen, så vi må hellere køre lidt videre og finde et mere isoleret sted. Belønningen ved at kæmpe sig op ad stigningerne er, at det også går ned igen på den anden side. Her dog fordelt ud på mange flere kilometer, så vi fik hurtigt trillet et godt stykke. Og sådan gik det til, at vi alligevel fik kørt hele 30 km, ovenpå en ellers aktiv dag.